• Home
 • Introductie
 • Trainingsaanbod
 • Coaching
 • Cursussen
 • Workshops
 • Acteerwerk
 • Regisseren
 • Teambuilding
 • Begeleide Intervisie
 • Folders
 • Aanmelding en contact
 • Publicaties & foto's
 •  

  Interactief Theatergroep DAT

  Maakt samen met u gevoelige onderwerpen bespreekbaar!
  Theatergroep DAT (DAT zijn de initialen van Duinmeijer Acteer & Trainingswerk) speelt verschillende interactieve voorstellingen die een actueel maatschappelijk probleem behandelen, zoals kindermishandeling, huiselijk geweld, seksueel geweld, ongewenste kinderloosheid, pesterijen op het werk en op school, dak- en thuisloosheid en eenzaamheid.

  Voor wie
  Voor verschillende beroepsgroepen (zoals: hulpverleners in de maatschappelijk opvang, jongerenhulpverleners, reclasseringswerkers, docenten, maatschappelijk werkers, huisartsen en andere zorg en dienstverleners), vrijwilligers en particulieren.

  Inhoud en vorm
  Doelstelling van interactief theatergroep DAT:
  Problemen uit de taboesfeer halen en vooroordelen openbreken. B.v. er zijn veel mensen die denken dat moeders hun kind(eren) niet slaan, maar dat alleen vaders dat doen. Of ander verborgen leed: iemand met een goede baan wordt gepest op het werk of een vrouw is ongewenst kinderloos en durft zich niet meer zo makkelijk onder de mensen. Mensen zijn soms geneigd om weg te lopen voor moeilijke dingen en theatergroep DAT wil juist dat deze gevoelige onderwerpen bespreekbaar gemaakt worden.

  Het voordeel van deze vorm is dat je als groep deelnemers veilig samen toeschouwer kunt zijn en toch een actief aandeel kunt leveren door tips te geven over hoe je problemen op een goede manier bespreekbaar zou kunnen maken. Jouw tips worden meteen in de voorstelling verwerkt. Dan kun je meteen zien wat jouw tips oplevert en of het doel van het gesprek bereikt is.
  De acteurs die in de huid hebben gekropen van de personages kunnen de deelnemers zonodig feedback geven over hoe zij de tips hebben ervaren.

  De (interactieve) voorstelling over kindermishandeling
  Een deel van dit stuk is gespeeld op 19 november op het Museumplein in Amsterdam toen het standbeeld tegen kindermishandeling werd onthuld door minister Rouvoet. (zie www. estafettemars.nl). N.a.v. onderzoek is gebleken dat kindermishandeling vaker voorkomt bij gezinnen waarvan een van de ouders vroeger ook is mishandeld en in dit stuk willen wij u dit op een realistische manier laten zien.

  Op dit moment spelen wij: Ik ben mijn moeder niet gespeeld door o.a. Roberto Decock, Peter Hersevoort, Resa Dodemont, Naomi Veenhoven, Elin Engelhard, Joyce Baay, Pamela Giddings en Annelies Duinmeijer (script & regie).
  Het stuk gaat over 3 generaties vrouwen die slachtoffer zijn van kindermishandeling. Een moeder die ontkent dat ze haar dochter heeft geslagen en na 18 jaar ontdekt dat haar kleindochter geslagen wordt door haar dochter. Het stuk begint in het verleden waar Tinie een kind was en een dansje doet voor haar moeders verjaardag. Tinie en haar man Jaap zijn beiden in hun jeugd mishandeld en hebben samen 2 kinderen. Het gezin van Tinie en Jaap zit gespannen aan tafel te eten. Tinie reageert haar frustraties af op haar dochter José en schreeuwt, bedreigt en slaat haar steeds. Aangemoedigd door een relatieprobleem gaat Tinie op zoek naar een parttime baan en praat voor het eerst, na meer dan 20 jaar, eindelijk over haar traumatische voorgeschiedenis, maar met de verkeerde persoon. Ze is jaloers op haar zus Ria en geeft haar de schuld over haar vroeger aangedane leed, terwijl dit toch wat anders ligt. Jaap werkt, slaapt, is geen prater, maar uitgerekend wel die ene keer met zijn zoon Dirk als hij weer gedronken heeft. Tot slot doet José op haar 18e verjaardag een bijzondere mededeling.

  Het interactieve deel met het publiek
  Het stuk wordt in eerste instantie in zijn geheel gespeeld, vervolgens mag het publiek tips geven op vragen die de trainer/acteur stelt en deze tips worden gebruikt in een vervolgstuk. Het doel is om kindermishandeling (geestelijk, lichamelijk en seksueel geweld) bespreekbaar te maken

  Er worden vragen aan de deelnemers gesteld die passen bij hun verschillende beroepsgroepen, vrijwilligers en particulieren, zoals:
 • Wat zou vader kunnen doen om de mishandeling van dochter te stoppen?
 • Wat zou het effect kunnen zijn voor Tinie als ze wèl de erkenning krijgt van haar moeder dat ze ook geslagen is door haar moeder.
 • Hoe motiveer je Ria om wat meer over haar beleving van vroeger te praten, over haar contact met haar vader, het feit dat haar zusje opgesloten zat in de kelder.
 • (specifieke vraag voor huisartsen) Stel u voor dat deze Ria uit het stuk bij u in uw praktijk komt met de klachten die lijken op vaginisme, hoe zou u onderwerpen als 'hoe was uw jeugd', 'kindermishandeling' en 'seksueel geweld' aan de orde stellen? Vervolgens worden deze tips gebruikt in de scène waarin Ria bij de huisarts op consult komt.
 • (specifieke vragen voor hulpverleners jongerenopvang) Stel dat José (18 jaar) bij jullie opvang aanklopt en zegt dat ze niet meer naar huis wil omdat ze door haar moeder geslagen wordt. Wat doe je, kan ze opvang krijgen? Wat zou er verder moeten gebeuren, om de ketting van mishandeling te doorbreken? Deze tips worden verwerkt in een scène’ het opvang gesprek’ en gespeeld door 2 acteurs.
 • (specifieke vragen voor maatschappelijk werkers) Stel u heeft via een verwijzing van de huisarts een intakegesprek met José. De huisarts heeft in de overdracht aangegeven dat José last heeft van somberheid, slapeloosheid en verminderde eetlust. De huisarts vermoedt dat de patiënt in haar jeugd mishandeld zou kunnen zijn. Het probleem is dat José niet wil praten over haar jeugd. De vraag die de trainer/acteur aan u zou kunnen stellen is: Hoe probeert u het vermoeden van kindermishandeling bespreekbaar te maken? Welke aandachtspunten zijn belangrijk in de gespreksvoering met José?
  De antwoorden/tips worden gebruikt om de scène: 'het intakegesprek met José' te spelen.

  Kosten en aanmelding
  De prijs voor deze interactieve theatervoorstelling/training is afhankelijk van uw wensen. U kunt ook alleen de voorstelling boeken. Wij willen u graag meer informatie geven en een offerte sturen over de interactieve theatervoorstelling/training. U kunt ons bellen of mailen (zie contact)

  De trainer en de acteur(s)
  Annelies Duinmeijer is een ervaren trainer, acteur en regisseur en zal in samenwerking met de theatergroep DAT deze interactieve theatervoorstelling/training geven.

  Naast acteren, regisseren van interactief theatergroep DAT geef ik trainingen & coaching voor bedrijven en particulieren. Ik heb o.a. toneelopleidingen gevolgd, maatschappelijkwerk en psychologie gestudeerd, een erkende opleiding coaching gedaan en meer dan 20 jaar ervaring in de GGZ. (zie verder, wie zijn wij, coaching, trainingen en andere toneelcursussen en acteren & bewustwordingscursussen)

   

  top